Our Program

DSC_8815.JPG
Photo 7-3-19, 11 41 55 am.jpg
Photo 7-2-19, 9 20 36 am.jpg
Children learn best through play.  Activities and experiences developed for the children will be play based and encourage them to take on new challenges and achievements in a safe and secure environment.  Kindergarten tends to focus on lots of sensory experiences and supporting social and emotional development.  Children at this age are just starting to form friendships and are learning new social skills that require practice and sometimes assistance from supportive adults in their environment.  Ness Reserve fosters happy, self confident children – for they will be able to cope with life and will be eager to learn.  A positive self esteem is something a child will carry with them onto school and though out life.
 

At Ness Reserve Pre-School we offer both three and four year old kindergarten programs. Currently children attending our four year old program have access to 15 hours of funded kinder and we are excited to announce that beginning in 2022 5 hours of funded kindergarten will be introduced to our three year old program and this will increase to 15 funded hours in 2023.  Government funding helps to reduce the costs of term fees for our kindergarten families. 

 

Our 2022 timetable will see our three year old children attending 8 hours a week over two days and our four year old children attending 15 hour a week over three days. For those attending our four year old kindergarten program there is also an opportunity to attend our extended care sessions.

 

The extended care program will be offered on a Monday and a Thursday afternoon for families who require longer days.  It is not an extension of the kindergarten program but rather an additional service at an additional cost of $20 per session. Children are able to attend once or twice a week and positions are confirmed on a term-by-term basis . Experiences provided during this program are reflective of the children’s needs and interests and will be planed and delivered by our wonderful diploma trained early childhood educators. 

2022 Session Times

Wednesday

8:30am-1:30pm

(5 hours)

Thursday

8:30am-1:30pm

(5 hours)

Friday

Tuesday

11:30am-4:30pm

(5 hours)

Monday

8:30am-1:30pm

(5 hours)

4 Year Old Platypus Group

Platypus Group is a rotational group, children will attend three out of the four kindergarten sessions

Term Fees: $490 per term 

Maintenance Levy: $80 (refundable upon attending 3 working bees or specified activities throughout the year)

Extended Care: $20 per session

4 Year Old Extended Care

Monday

1:30pm-4:00pm

(2.5 hours)

Tuesday

Friday

Thursday

1:30pm-4:00pm

(2.5 hours)

Wednesday

3 Year Old​ Kookaburra Group

Tuesday

 

8:00am-11:00am

(3 hours)

Thursday

Friday

8:30am-1:30pm

(5 hours)

Wednesday

Monday

Term Fees: $390 per term 

Maintenance Levy: $80 (refundable upon attending 3 working bees or specified activities throughout the year)

2023 Session Times

Wednesday

8:30am-1:30pm

Group B

(5 hours)

8:30am-4:00pm

Group A and D

(7.5 hours)

Thursday

8:30am-1:30pm

Group B

(5 hours)

8:30am-4:00pm

Group A and C

(7.5 hours)

Friday

Tuesday

Monday

8:30am-1:30pm

Group B 

(5 hours)

8:30am-4:00pm

Group C and D

(7.5 hours)

4 Year Old Platypus Group

In order to cater to the varying needs of our community Ness is providing families the option to attend either long or short sessions, children will attend either three 5 hour sessions or two 7.5 hour sessions.

Term Fees: $490 per term  (TBC)

Maintenance Levy: $80 (refundable upon attending 3 working bees or specified activities throughout the year)

3 Year Old​ Kookaburra Group

Tuesday

 

8:30am-1:30am

(5 hours)

OR

8:30am-4:00am

(7.5 hours)

Thursday

Friday

8:30am-1:30pm

(5 hours)

OR

8:30am-4:00am

(7.5 hours)

Wednesday

Monday

As we move towards 15 hours funded for 3 year old kindergarten we would like to offer families at Ness a choice to best suit their child and families needs.

Families will be able to choose between their children attending either: 

  • Two 5 hour sessions (10 hours funded)

  • Two 7.5 hour sessions (15 hours funded)

 

Please note that the timetable chosen at the start of the year will remain your timetable for the duration of the year due to the reporting required by the Department of Education and Training for funding, also staffing and budget management. 

 

However if you select the 15 hour timetable and feel your child would benefit from gradually working up to the full 15 hours please feel comfortable to discuss this with our incredible teaching team at Ness.

10 Hour Program Term Fees: $390 per term (TBC)

15 Hour Program Term Fees: $490 per term (TBC)

Maintenance Levy: $80 (refundable upon attending 3 working bees or specified activities throughout the year)